» Blog » Vitvaror till köket

Vitvaror till köket

Vad vore ett hem utan ”vitvaror”? Ett enda stort kaos! Vitvarorna är nog de allra viktigaste delarna i våra hem. Det är med hjälp av våra vitvaror som vi håller våra kläder rena, kan laga och förvara vår mat, ja i stort sett det mesta. Utan dem skulle vi ha mycket mindre tid eller ork till annat i livet.

De allra flesta vitvaror hittar man i köket. Köket är ju ändå hemmets viktigaste rum. Det är här man samlas för att laga och äta god mat, samtidigt som man kan utbyta några ord med varandra.

För att ditt kök ska kunna fungera så bra som möjligt, behöver du se till att du har ordentliga vitvaror. Här kommer lite tips på vad du kan tänka på när du letar efter vitvaror till ditt kök.

 

Kyl och frys

 

Ett kök utan en ordentlig kyl eller frys är inte ett riktigt kök.

När det kommer till kylar och kylskåp, talar man oftast om två typer. Fristående eller integrerade kylskåp. Det fristående kylskåpet är precis vad det låter som. Fristående. Detta tillåter dig att flytta runt på det, om du nu skulle behöva det. Ett fristående kylskåp är komplett, så du behöver inte tänka på paneler eller liknande. Ett integrerat kylskåp sitter där det sitter, men är ofta mer enhetliga och får köket att kännas lite mer proffsigt. Utgå från dina egna behov och din egen smak. Du behöver dock tänka på måtten när du ska installera ett integrerat kylskåp.

När det kommer till frysar, kan du även här välja mellan en fristående eller integrerade modeller.
Då frysen är en av de vitvaror som nästan alltid är igång. Detta är värt att tänka på. Välj därför en så energisnål frys som möjligt, så sparar du både pengar och gör miljön en tjänst. Om din ekonomi tillåter det, bör du välja en frys av energiklass A+++. Dessa frysar är ofta dyrare än andra frysar. Du tjänar dock snabbt in de extra kronorna, då dina elräkningar blir mindre.

 

Spis och ugn

 

Inget kök utan en spis eller en ugn. Något som har blivit extremt populärt på senare år är induktionsspisar. Vad är induktion? Induktionsspisar använder sig av magnetiska spolar. Spolarna får kokkärl att vibrera och på så vis generera värme. Det är smart, snabbt och effektivt. Det enda du behöver tänka på är att du har kokkärl med magnetiska kärnor. Utan en magnetisk kärna kan inte ditt kärl vibrera, och därför inte heller alstra någon värme.

När du ska välja ugn, försök att välja en med självrengöringsfunktioner. Då slipper du onödigt och tråkigt slit i köket. Det kan även vara värt att gå efter en ugn med barnspärr.

 

Diskmaskin

 

En diskmaskin underlättar verkligen arbetet i köket avsevärt. När man ska välja diskmaskin, bör man tänka på vilka behov man har i sitt hushåll. Om du bor ensam kanske du inte behöver en av de större diskmaskinerna, utan kan nöja dig med en lite mindre maskin. Om ni däremot är en stor familj, kan det vara värt att satsa på en maskin med större kapacitet. Som med alla andra typer av vitvaror är det även här viktigt att välja en så energisnål maskin som möjligt.