» Blog » Så väljer du rätt resväska – 7 tips

Så väljer du rätt resväska – 7 tips

Resväskans historia – från 1600-talets koffert till 2000-talets spinner

Det moderna sättet att resa började på 1600-talet då det blev status bland unga adelsmän att skaffa sig bildning genom att besöka klassiska resmål runtom i Europa. Packningen förvarades i stora koffertar av trä, ju större desto finare. Resväskan var en statussymbol och en stor koffert betydde att ägaren hade råd inte bara med en ansenlig samling adliga kostymer utan även med tjänstefolk att bära bagaget. Resorna pågick gärna i flera år så packningen var omfattande. Koffertarna hade gärna en finurlig och påkostad inredning med galgar och utdragslådor i trä och var ofta stora som en normalstor, nutida garderob.

 

Resandet tog fart under 1800-talet med migrationen till Amerika, då många skandinaver reste utanför sin egen socken för första gången. När utvandrarna gav sig i väg ville de få med sig så mycket som möjligt eftersom de inte planerade att komma tillbaka. Ägodelarna packades i stora amerikakoffertar, rejäla lådor i trä med metallbeslag så att de skulle klara alla törnar på den långa resan.

 

Framåt slutet av 1800-talet kom nymodigheter som tåg och ångfartyg och gjorde det möjligt att resa för nöjes skull. Nu dök de första resväskorna upp, och det var inte längre bara de som hade råd med tjänstefolk som kunde resa. Resväskan var liten och behändig, åtminstone jämfört med koffertarna, och ofta gjord av läder eller textil med en stomme av trä. Den stora nyheten var att resväskan hade ett handtag på ena långsidan så den kunde bäras med bara en hand.

 

Efter decennier av kånkande fick en amerikansk resenär en briljant idé under en semesterresa 1970 och sökte patent på en resväska med hjul. I början var kunderna skeptiska men när flyget gjorde entré i resebranschen blev rullväskan en succé.

 

Resväskor för den moderna resenären

Idag kan du köpa dina resväskor hos TecTake, till priser som 1600-talsresenären bara kunde drömma om. Utvecklingen av material och funktioner har gått fort framåt de senaste åren och dagens resväskor är betydligt smidigare. Hos tectake.se hittar du ett noggrant utvalt sortiment av resväskor i en rad olika modeller – mjuka, hårda, med 2-hjul, 4-hjul och i många storlekar. Väskorna är mycket slitstarka och robusta utan att vara tunga och klumpiga, allt för att du ska kunna resa så smidigt som möjligt. Men det är många detaljer att jämföra och hålla koll på innan du slår till, och som ska passa just dig och ditt sätt att resa. Här följer några av de bästa tipsen när du ska köpa ny resväska:

 

1: Design – unik och exklusiv eller slätstruken och diskret?

Numera finns resväskor för alla smaker, i alla möjliga färger och mönster. Vill du ha en diskret resväska som liknar de flesta andra, eller vill du sticka ut med en exklusiv eller färggrann sak? En annorlunda väska är lättare att hitta på bagagebandet och risken för att någon tar fel är mindre. Men den stora nackdelen med en dyr och fin väska är stöldrisken.

 

2: Formen är viktig

För att väskan ska klara bagagehanteringen på flygplatsen ska den vara så slät som möjligt på utsidan. Se till att teleskophandtaget går att skjuta in i väskan, och att inget sticker ut som kan haka fast i saker. En ryggsäck till exempel, med alla sina band, stroppar och fack, fungerar jättedåligt i bagagehanteringen.

 

3: Två hjul eller fyra?

Väskan ska förstås ha hjul, det är mycket enklare att rulla en väska än att bära den. De flesta resväskor har idag fyra hjul som kan rotera, sådana väskor kallas spinners. Fördelen med fyra hjul är att du både kan luta väskan bakom dig när du går, som med en tvåhjulig väska, eller dra den upprätt bredvid dig. Det är lättare att gå fort när väskan lutas bakom dig, men i trängsel tar väskan mindre plats upprätt. Nackdelarna är att väskan med fyra hjul inte är bromsad när du ställer den ifrån dig, och att de roterande hjulen inte håller lika länge som fasta hjul.

 

4: Bagagerem – en billig försäkring

En bagagerem är en extra försäkring som hindrar att dina personliga tillhörigheter sprids över bagagebandet ifall dragkedjan eller låset på väskan skulle gå sönder. Bagageremmen är också ett sätt att märka väskan – använd ett färgglatt bagageband eller ett vanligt skärp så känner du igen din väska på långt håll. Den blir också lite mer komplicerad att öppna för den som är nyfiken på dina grejer.

 

5: Lås om dina saker

De flesta resväskor idag har kodlås. Har du planer på att åka till USA kan det vara bra att köpa en väska med TSA-lås. Ett TSA-lås är godkänt av amerikanska Transportation Security Administration, som tullen i USA kan öppna utan att behöva bryta upp väskan. TSA-lås går även att köpa separat. Incheckat bagage som är låst på annat sätt riskerar du att få tillbaka med trasigt lås ifall säkerhetspersonalen vill kontrollera innehållet i din väska. Med ett TSA-lås slipper du det bekymret. Se bara till att det finns någonstans att fästa låset på väskan.

 

6: Vikten

En väska med låg vikt är mycket lättare och roligare att kånka runt på. Och ligger din packning på gränsen till flygbolagens övervikt vill du inte att kilona ska sitta i själva väskan.


7: Hur stor ska resväskan vara?

Så till den knepigaste frågan – storleken. Hur stor ska resväskan vara? Ja, det beror på. Vart ska du resa? Hur ska du resa? Hur mycket packning vill du ha med dig? Vad har du tänkt göra på resan? En skidresa kräver större packning än badsemestern, och flygresan kräver mer välplanerad packning än tågresan eller bilresan. Men om vi pratar generellt kommer här några praktiska riktlinjer:

För den korta weekendresan eller konferensen på några dagar räcker en ganska liten väska på 25–59 liter. Då kan det vara bra att välja en mjuk väska med godkända kabinmått, så kan du välja om du vill checka in bagaget eller inte. Mjuka väskor har ofta praktiska fack på utsidan för pass, biljetter och liknande.

 

För veckolånga resor passar oftast en väska på 60–89 liter, men du kan också välja att kombinera den mindre resväskan med ett lika stort handbagage. För resor på två–tre veckor rekommenderas en storlek på 90–119 liter. För längre resor rekommenderas 120–150 liter. Tänk bara på att du förmodligen ska släpa på den här packningen själv på resan, så det finns all anledning att packa lätt. Vill du resa smidigt och vet med dig att det kan bli långa promenader med packningen, kan du med fördel kombinera en mindre resväska med en ryggsäck som handbagage.

 

Bästa resväskan finns hos TecTake

Har du fortfarande svårt att bestämma dig för vilken storlek du ska välja? Misströsta inte! Hos TecTake.se hittar du resväskor i set om tre eller fyra väskor i olika storlekar, och det till priser som en väska vanligtvis kostar. På så sätt har du alltid en resväska i rätt storlek för varje tillfälle – eller en för varje familjemedlem. Väskorna går att förvara inuti varandra så de inte tar mer plats än en enda resväska. Praktiskt! TecTake har ett noga utvalt sortiment av marknadens bästa resväskor, låga priser och snabba leveranser. Inom Sverige är frakten dessutom kostnadsfri. Med resväskor från TecTake kan du njuta fullt ut av din resa. Välj och vraka bland olika modeller, storlekar och funktioner, och du kommer helt säkert att hitta en väska som passar just dina reslystna behov.