» Blog » Så lånar du smartare

Så lånar du smartare

Att låna pengar kan vara ett bra och snabbt sätt att få drömmar att gå i uppfyllelse. Ibland är ett lån det som krävs för att man ska kunna få råd med drömbostaden eller drömbilen. Funderar du på att låna pengar? Då kan det vara bra att samla på sig lite goda råd. Här får du några tips på hur du lånar smart och säkert.

Räkna ut din budget

Innan du ansöker om ett lån bör du alltid göra en budget. Med hjälp av en enkel kalkyl kan du snabbt räkna ut om du kommer att kunna betala tillbaka ett lån. Skriv ner dina inkomster och utgifter och räkna ut om du faktiskt har möjlighet att betala av ett lån.

Detta steg är extra viktigt om du tänker ansöka om ett större lån, till exempel till ett bostadsköp eller ett bilköp. Försök dock att göra en budget för alla lån, oavsett storlek och typ. Då slipper du att få ekonomiska problem längre fram i framtiden.

 

 

Kreditvärdighet och kreditupplysning

Nästa steg är att se till om du faktiskt kan låna pengar. När du ansöker om ett lån, kommer långivaren att vilja veta vissa saker om dig och din ekonomi. De vill kunna se att du har en tillräcklig inkomst, att du är tillräckligt gammal och att du inte har några betalningsanmärkningar. De vill även ofta se din tidigare lånehistorik för att kunna se hur ofta och hur mycket du har lånat tidigare. Långivaren behöver denna information för att kunna veta om du faktiskt är kapabel till att betala tillbaka ditt lån.

Banker och långivare har alltid vissa krav eller villkor som ska fullföljas innan man kan börja låna pengar hos dem. Dessa villkor och krav kan variera ganska mycket, så läs gärna på så mycket du kan innan du väljer vem du vill låna pengar av.

Välj låntyp

Det finns många olika typer av lån att välja mellan. Några exempel på låntyper är snabblån, privatlån, bolån, billån och medlemslån. Dessa olika typer skiljer sig ganska mycket från varandra. Det som brukar variera mest är räntan och säkerheten. Ett snabblån har ofta mycket högre ränta än till exempel ett bolån. Vilken typ du ska välja beror såklart helt på vad det är du behöver låna pengar till. Du kan ansöka om vissa typer av lån online.

Räntan kan som sagt skilja sig en del mellan de olika typerna av lån, så kika närmare på detta innan du väljer. Det kan vara smart att samla lån på ett ställe, speciellt om man lånar pengar av flera olika långivare. Axo Finans samlar dina lån på ett och samma ställe, så att du slipper mängder av onödiga avgifter.  Du kan läsa mer om dem och deras samarbetspartners, samt hur du kan samla lån på Axofinans.se.

Låna bara det du behöver

Kom ihåg att bara låna så mycket som du behöver. Låna inte mer pengar för nöjes skull. Ju mer du lånar, desto längre tid kommer det att ta för dig att betala tillbaka dina skulder. Var smart när du lånar pengar, så slipper du onödigt strul i framtiden.