» Blog » Fyra saker du ska tänka på innan du köper katt

Fyra saker du ska tänka på innan du köper katt

Katter är fantastiska och underhållande djur som passar utmärkt som sällskap. De kräver inte speciellt mycket plats, är relativt självständiga och kan bli riktigt keliga när de får nog med kärlek av sina ägare. Om du vill skaffa en egen katt, finns det dock några saker du bör tänka på innan du köper en.

 

Har du råd med katt?

Att skaffa sig en katt kan komma att kosta en hel del pengar. Själva katten kostar ofta en del pengar. Sedan ska du köpa ett bra och näringsrikt foder så att katten får i sig allt den behöver. Du ska även ha med eventuella veterinärkostnader i beräkningarna. Du vet ju aldrig om eller när din katt kommer bli sjuk eller råkar skada sig. Veterinärkostnader kan bli ganska dyra, beroende på vad som händer med katten, så se alltid till att ha pengar över om något skulle inträffa. Köp katter om du verkligen tror att du har råd med allt som de kräver.

Hur mycket tid kan du ge katten?

När du skaffar en katt ska du inte bara ha nog med pengar. Du ska även ha tillräckligt med tid till den. Om du aldrig lägger någon tid på din katt, kommer den att känna sig ensam och bortglömd. Katter må vara lite mer självständiga än till exempel hundar, men de behöver fortfarande kärlek från sina ägare. Om du inte spenderar tid på din katt, kommer den heller inte att vilja spendera tid på dig. Katter kräver för det mesta inga långa mysstunder. Det viktigaste är att du lyssnar på din katt och ger den lite uppmärksamhet när den väl känner för det. Det är så ni bygger upp er relation.

Hur kattsäkert är ditt hem?

En annan sak du bör fundera över är hur kattsäkert ditt hem egentligen är. Har du många giftiga krukväxter runt om i hemmet? Har du många hyllor med saker som skulle kunna falla ner om katten hoppade upp på dem? Finns det många sladdar som katten skulle kunna komma åt? Har du andra smådjur i hemmet som skulle kunna bli skrämda eller skadade av en katt? Har du en öppen balkong som katten skulle kunna hoppa ut från? Säkerheten i hemmet är otroligt viktig, både för dig och för din katt. Se därför till att göra hemmet helt kattsäkert innan du tar hem katten, så behöver du inte oroa dig för att något ska hända.

Så köper du din katt

När du väl är redo att ge dig ut på jakt efter en katt, ska du endast leta efter katter på seriösa sajter eller hos uppfödare med ett gott rykte. Många säljer sina katter på sidor som till exempel Blocket. Tyvärr finns det många oseriösa säljare där. Det samma gäller även uppfödare. Se till att skaffa en katt från en seriös säljare. Om du har möjligheten att adoptera en hemlös katt från ett katthem ska du absolut göra det. Det finns alldeles för många hemlösa katter i Sverige. Ge gärna en av dem en chans till ett nytt liv.