» Blog » Barn mår bättre av att läsa

Barn mår bättre av att läsa

barnbocker

Hur mycket läser dina barn egentligen? Brukar du läsa barnböcker tillsammans med dem? Barn i dag läser faktiskt ganska lite. De flesta barn skulle kunna må bättre av mer läsning i sina liv. Här är några anledningar till varför du borde ge dina barn fler barnböcker att läsa.

Böcker lär och inspirerar

Barnböcker lär och inspirerar barn på olika mänga sätt. En bra barnbok hjälper barn att lära sig mer om språk, men även om andra viktiga saker som till exempel känslor, tankar och värderingar. De lär sig att förstå både sig själva och andra. Barn som läser böcker blir ofta bättre på att kommunicera än barn som inte läser speciellt mycket.

Barnböcker kan även vara en bra och lättförståelig källa till information. En barnbok förmedlar information på ett sätt som är lättare för barn att förstå. De kan lättare hänga med.

Många barnböcker är fyllda med spännande och färgglada bilder som väcker barnens intresse. Det kan även vara ganska roligt för vuxna att läsa en barnbok. Man får läsa saker ur ett helt annat perspektiv än det man är van vid. Barnböcker är alltså inte bara underhållande för de små, utan även de stora.

Fysiska böcker minskar skärmtiden

Surfplattor, mobiler och datorer i all ära, men ibland kan det vara skönt för barnet att bara stänga av alla skärmar och njuta av en fysisk bok istället. Många barn får alldeles för mycket skärmtid. Därför kan det vara bra att ge dem en fysisk barnbok att läsa, så att de får en paus i allt surfande och spelande.

Se alltid till att dina barn har tillgång till en mängd olika spännande barnböcker som de kan läsa när de vill. När de väl har börjat få smak för böcker och läsande kommer deras skärmtid att minska.

Få barnen att läsa mer med planerade lässtunder

Om dina barn inte är vana vid att läsa fysiska böcker, kan det vara bra att hjälpa dem komma igång. Planera in en lässtund tillsammans varje dag. Börja gärna med kortare stunder, speciellt om du har små barn som lätt tappar koncentrationen. Det kan räcka med 15–30 minuter i början. Gör det till en rutin i er vardag.

Försök att göra läsningen till en mysig upplevelse. Barnen ska inte känna sig tvingade. Locka dem till läsning istället. Det ska vara något som är positivt och roligt. Det ska vara en upplevelse som ni delar tillsammans. Tillslut kommer de att börja läsa böcker av sig själva.

Ge bort böcker i present

En barnbok är en riktigt bra present till barn. Det finns barnböcker för barn i alla åldrar, från de allra minsta till de lite större. Man kan ge bort et barnbok i födelsedagspresent eller bara som en liten överraskning då och då. Du kan även ge bort lite barnböcker i dopgåva, så har barnet något att läsa när det blir lite äldre. Om du letar efter en present till barn bör du verkligen ge bort en fin liten barnbok.