» Blog » Att tänka på vid köp av fonder

Att tänka på vid köp av fonder

Köp av fonder kan resultera i stora vinster, men man bör dessutom ha riskerna av förlorade pengar i åtanke. Ibland leder köpta fonder till att man tjänar en stor mängd pengar, och andra gånger faller värdet långt under det insatta beloppet. Det gäller därför att man gör sitt bästa för att satsa på de bästa fonderna. Om man har turen på sin sida och spelar sina kort rätt finns det en chans att kamma hem storkovan.

 

Hur fungerar fonder?

 

Man kan beskriva fonder som ”en portfölj av diverse värdepapper”, såsom obligationer eller aktier. Man äger inte en fond helt själv, utan ett flertal personer är ägare av varsin mindre andel. Man är med andra ord en andelsägare av de fonderna som man har valt att investera i, och om man till exempel äger 15 % av fonden äger man då 15 % av värdepappren. När man ska köpa en av de bästa fonderna har man en rad valmöjligheter gällande typer. Det kan vara tal om räntefonder, aktiefonder, fond i fond, indexfonder och många fler därtill.

 

Fördelar och nackdelar med fonder

Såsom med det mesta här i världen finns det naturligtvis både positiva och negativa aspekter av att lägga sina pengar i fonder. En stor fördel är hur man ganska enkelt kan komma igång trots inga tidigare erfarenheter så länge man får några tips här och var. Man kan lätt spara på en regelbunden basis och det finns en mängd fonder att välja mellan så att man säkert hittar de bästa fonderna som passar en likt handen i handsken. Sist men inte minst har man chansen att tjäna mycket pengar på fonder. Samtidigt bör man vara medveten om att det finns risker såsom att fondens kurs går ner, vilket resulterar i förlust av ens pengar. Det gäller därför att veta vad man ger sig in på, att tänka långsiktigt och att se till så att man satsar på de bästa fonderna.

 

Hur fungerar daytrading?

 

Det engelska ordet daytrading kallas ibland på svenska för ”dagshandel” och syftar på precis det som det låter som: köp och försäljning under dagen. I enkla termer öppnar man och stänger en mängd positioner under en och samma dag. Man låter inte dessa förbli öppna under nattens gång, utan stänger dem när kvällen anländer för att sedan öppna nya när nästa dag gryr. När det kommer till daytrading tänker man sällan långsiktigt, utan har som mål att tjäna pengar på mindre fluktuationer under en och samma dag. För att klara av att satsa på daytrading är det därför av yttersta vikt att man konstant håller sig uppdaterad dagligen för att alltid vara väl medveten om de olika svängningarna på marknaden.

 

När man ägnar sig åt daytrading är en fördel naturligtvis de pengarna som man har möjlighet att tjäna, men på samma vis kan man förlora en stor mängd pengar. Man måste därför alltid ligga steget före och tillbringa en ganska stor mängd tid med att hålla koll på hur marknaden fluktuerar.